Biologisk relationel traumeterapi

 

Biologisk relationel traumeterapi

Når vi er små og de voksne, der skal beskytte os og være kærlige mod os, ikke kan finde ud af det, bliver vi sårbare, usikre og angste. Vi tabes og vores nervesystem oplever ikke den tryghed og kontakt, som skaber en grundlæggende følelse af ro, tryghed og tillid. Allerede som foster og i de første tre år som nyfødt og barn er hele vores krop og indre biokemi indrettet til at tage imod og lære fra alt det, som vi er omgivet af, og vores biokemi præges af alle de pålidelige gentagelser, vi møder i vores liv. 
Desværre er de ”pålidelige” gentagelser ikke altid de mest hensigtsmæssige.
Og når vi tabes på tidspunkter i vores liv, hvor vi er helt afhængige af, at andre skal passe på os, har vores nervesystem ikke andre muligheder end at gå i overlevelsesberedskab, da dets første og vigtigste opgave er, at vi overlever.
Der kan være mange årsager til at vores mor/far/ omsorgsperson ikke møder os som vi har brug for. Fødselspsykoser, depressive tilstande, misbrug, stress, konflikter i ægteskaber, sorg & krise tilstande, skilsmisser og ikke mindst hvis vores mor og eller far (omsorgspersonerne) ikke selv oplever tryghed ved at være dem, de er. Jeg har mødt mange, der tror, at det kun er i meget dysfunktionelle familier ovenstående sker, men det ses også i familier, hvor det hele umiddelbart ser fint ud.

En biokemi og en krop på overarbejde

Dét at opleve, at verden er utryg, og at dem der skulle passe og beskytte os, ikke gør det, sætter kroppens biokemi på overarbejde. Den knokler for at hjælpe os med at skærme os mod det, der føles for stort og farligt. Og det er i første omgang en fysisk proces. Vores krop, væv, muskler, bindevæv spænder op og roterer sig for at beskytte os.
Blodomløbet påvirkes kraftigt. Forbindelsen til vores organer forandres. Områder kollapser eller bliver spændt. Det kan give smerter og hele den tilstand, sætter sig som ordløse oplevelser og fastlåste tilstande i vores krop.
Det påvirker stofskiftet, organer, nerve- og hormonsystem samt blodgennemstrømningen i vores hjerne og derved også vores udvikling og sundhed. I sidste instans påvirker denne biokemi/biologi os ikke ”kun” i kroppen, men også følelsesmæssigt, socialt og mentalt.
Jo tidligere, og jo mere vi oplever disse svigt og tab ind i vores nervesystem, jo hurtigere tænder og trigges vi i de tilstande igen og igen – og det forsvinder ikke med tiden. Så når vi vokser op, bliver teenagere og voksne, og kommer i kontakt med noget, der trigger kroppens minder om alt det, der engang var alt, alt for farligt og voldsomt, så udvikler vi ubevidst en adfærd og nogle overlevelsesstrategier, hvor der er noget, vi undgår, fordi vi for alt i verden vil undgå at trigge det ubehag og den smerte, der følger med, at de lag aktiveres. 

Den livsnødvendige kontakt

Vi kan tale os til mange ting, men den dybe regulering af vores nervesystem og dermed alle vores psykiske lag finder, efter min erfaring, sted i de ordløse, sanselige bevidsthedslag. Derfor er jeg meget optaget af de lag i nervesystemet, som er ”blevet tabt” og stivnet. De lag, som er blevet lukket ned i kroppen, og som mangler erfaring med at blive rummet i en kærlig og accepterende kontakt – og dermed blive reguleret – sammen med et andet menneske. Dér hvor det ene nervesystem møder det andet på samme frekvens, og der bliver skabt en resonans mellem to mennesker.
Jeg er i mit arbejde som psykoterapeut igen og igen blevet bekræftet i, at det handler om at skabe kontakt til lige præcis de lag. Jeg oplever gang på gang, at det er her, de dybe forbudte følelser lever og påvirker hele den måde, vi er på. 
Den skam, der måske på overfladen kommer til udtryk som flovhed, generthed og måske kan synes som et uskyldigt karaktertræk, dækker måske i virkeligheden over noget dybt smertefuldt og dødsens alvorligt, der forhindrer os i at turde gå i ægte kontakt med andre mennesker.
Det had, der blev slået hårdt ned på eller den afsky, vi engang ikke måtte give udtryk for. Alt det, vi ikke måtte være, lukker vi ned for.

En kærlighedserklæring …

Jeg er meget optaget af, hvordan vi bevæger og forløser de tilstande i kontakt – ikke mindst i vores voksne tilknytning. For det er først, når vi tør være i en sand kontakt med et andet menneske, at den dybe healing, den helt ned på celleniveau, kan finde sted. Det kræver et møde, en resonans fra det ene nervesystem til det andet – og det er for mig, noget af den magi, der kan opstå i det terapeutiske rum.
For at kunne støtte dig i at genvinde din krops og sinds nedlukkede ressourcer, nærmer vi os sammen de tilstande, som kræver kontakt og bevægelse. At anerkende det nervesystem og den adfærd der gjorde, at du overlevede, er et af de, første skridt henimod forløsning af fastlåste kropslige og følelsesmæssige tilstande. Det gælder både de relationelle traumer og de traumer, som opstår på anden vis, som f.eks. ved operationer, biluheld, katastrofer, ulykker m.m. Derefter kan vi sammen arbejde med at sætte bevægelse og skabe kontakt ind i det, der er stivnet.
At gå i gang med den form for terapeutisk arbejde er for mig den største kærlighedserklæring, vi kan give os selv.

Symptomer på et ikke reguleret nervesystem

Søvnproblemer – evt. mareridt

Hukommelsesbesvær og koncentrationsbesvær

Mental tomhed eller tunghed

Synsforstyrrelser

Panikanfald, angst og fobier

Følelsesmæssige uforklarlige svingninger af vrede og raseri

Undgående adfærd (at undgå bestemte steder, aktiviteter, bevægelser, erindringer eller mennesker)

At blive tiltrukket af farlige situationer

Afhængighedsstyret adfærd (spiseforstyrrelse, misbrug af alkohol, rygning etc.)

Kropslig selvdestruktion (alvorligt misbrug, cutting mv.)

Manglende evne til at elske og give følelsesmæssig næring til andre mennesker eller skabe tætte forhold til dem

Skammens ansigt (forkerthedsfølelse, tomhed, ensomhed, vrede, fortabtsfølelse mm.)

Dårligt fungerende immunsystem med gentagne eller kroniske infektioner

Astma, eksem og andre hudsygdomme

Fordøjelsesproblemer

Ubalance i hormonsystemet

Psykosomatiske sygdomme, specielt hovedpine, migræne, nakke- og rygproblemer

Depression, og en følelse af at undergangen er nær

Følelser af afsondrethed, fremmedgørelse og isolation

Pris

1 session 75 minutter, 1150 kr. 

 

Ring eller skriv til mig for en uforpligtende samtale.
2624 1128

Monica Winther