Se døden i øjnene

 

Se døden i øjnene
– livgivende foredrag om døden og dennes betydning for vores liv og vores relationer

Vi ved det godt.
Vi skal dø!
På et eller andet tidspunkt i vores liv skal vi skilles fra dem, vi elsker. Uanset om vi dør fra dem eller de dør fra os. Der er ikke noget som døden, der kan sætte livet i perspektiv.
Lever du det liv, du drømmer om? Tør du være den, du er, i de relationer, du har – åben for kontakt – uden beskyttende lag?
I før sommeren 2020 afholder jeg foredrag om døden – og dermed også om alt det liv, glæde, forbundethed og bevægende kærlighed, der kan opstå, når vi for alvor forholder os til, at vi alle kan rammes af en krise – og at ingen af os er her for evigt.

At elske er at leve

Det er imidlertid så smertefuld viden, at mange mennesker – måske uden rigtig at være bevidst om det – tager afstand til følelser og tanker, der kan minde om døden. Faktisk kan angsten for døden komme til at styre os så meget, at vi ikke rigtig tør leve. At vi ikke rigtig tør elske – for det føles ubærligt at mærke den smerte, der følger med at miste én, der giver hele livet mening.
Men når vi vender os fra døden, vender vi os på mange måder også fra livet. Ved at undgå at forholde os til dødens betydning, forholder vi os nemlig heller ikke fuldt ud til den værdi livet, vores relationer og vi selv har.

Dødsmasker

Før jeg blev født, var døden et tema i min familie. Min farfar lavede dødsmasker, blandt andet af Niels Bohr, Karen Blixen og andre fremtrædende personligheder. Resultaterne kan ses på Frederiksborg Slot, og når man står over for de masker, kan det ikke undgå at sætte gang i tanker om liv og død. Og hvad tænkte Karen Blixen selv, da hun fik taget aftryk til den maske? Hvilket budskab ville hun sende fra sin grav, hvis hun kunne?
Siden jeg var barn, har jeg selv været konfronteret mange gange med døden. Jeg har mærket og levet med den smerte, der følger med, men jeg har også på egen krop oplevet, hvordan en øget bevidsthed om døden skærper ens evne til at være til stede i livet.
Hvem kan du ikke leve uden?
Det skærper ens evne til hele tiden at have øje for:
Hvad er det mest betydningsfulde i dit liv?
Den eller dem, som gør dit liv værd at leve og som du tænker, du ikke vil kunne leve foruden?
Tillader dig at føle dig værdifuld for andre, tør du mærke din egen værdi?
Ofte forholder os vi os ikke så aktivt til den slags spørgsmål. Først når en krise eller selve døden konfronterer os med, at livet er foranderligt fra den ene time til den anden og at det ikke varer evigt, begynder mange at forholde sig til de spørgsmål.
På mange måder lever vi en kultur, hvor vi undviger det emne, for det er ikke rart at tænke på. Det er synd, for der er så meget livskvalitet i at forholde sig til døden.
Jeg glæder mig til at være sammen med jer om dette emne. For selv om det har givet så meget smerte, har det givet så meget mere livsglæde.
Vi er her sammen. Nu.
Lad os bruge den tid på at folde livet helt ud … Jeg glæder mig til at være sammen med dig – og til at dele af de professionelle og personlige erfaringer, jeg har med døden.
En erfaring der gennem livet har skærpet mine prioriteringer, min lyst og mit mod på at være fuldt ud til stede i livet.

Ring eller skriv til mig for en uforpligtende samtale.
2624 1128

Monica Winther