Øvelser til krop & sind

 

Fra stress og uro til ro og tryghed
– øvelser til balancering af nervesystemet

På denne side finder du forskellige øvelser, som har til formål at stimulere nervesystemet, så kroppens biokemi kan finde vej fra eventuel stress og uro til ro og tryghed.  Der vil løbende blive lagt flere øvelser ind, så hold øje. Der vil ligeledes blive lagt lydfiler ind, hvor jeg guider dig igennem øvelserne.

Alle øvelser, jeg beskriver i det følgende, laves i det tempo, der føles rart for dig. Du skal være opmærksom på, at langsommelighed, gentagelser og forudsigelighed er noget, kroppen og vores nervesystem kan lide. Når nervesystemet føler sig trygt, er det det muligt, at stimulere en biokemi som kan være med til at regulere vores kropslige stress responssystem.
Der er stor forskel på om en øvelse er stående, siddende eller liggende. Når din krop er oprejst, kan den selv orientere sig, deltage og er i bedre beredskab. Det er vigtigt at understrege, at ingen af disse øvelser, er ”trylleøvelser”,  i den forstand, at de ikke bare fixer en tilstand. Men på hver på sin måde er metoder til at skærpe vores opmærksomhed ind i kroppen. Den bevidsthed kan vagusnerven godt lide.
Find et sted, hvor du ikke bliver forstyrret i det tidsrum, du ønsker at bruge på øvelserne. Du behøver ikke bruge musik, men foretrækker du det, er det også fint.

På kroppens præmisser

At arbejde på kroppens præmisser og med nervesystemet, er som at bevæge sig meget varsomt i et fint spindelvæv. Dét at lave nænsomme, langsomme og pålidelige gentagelser er udgangspunktet for, at der atter kan skabes bevægelse og fleksibilitet i nervesystemet. Således at vi kan genfinde kropslig ro og tryghed. Med små øvelser kan vi  stimulere og vække kroppens egen evne til at komme i en afspændt og genopladende tilstand.
Vagusnerven, den 10. kranienerve, kaldes også den vandrende nerve, da den vandrer helt oppe fra den bagerste kraniekant ned gennem halsen og svælget, forbi hjertet og lungerne og passerer ligeledes vores fordøjelsessystem, lever, bugspytkirtel og forbinder vores hjerne med vores mave.
Med så mange forbindelsespunkter til særdeles centrale steder i kroppen, har vagusnerven en afgørende betydning for vores evne til at hvile og slappe af.
Nerven er også en hovedaktør i vores stressresponssystem. Svækkes den, klemmes den eller har vi været udsat for tidligt omsorgssvigt, kan det skabe en ubalance i vores biokemi, der bevirker at vores celler oversvømmes af stresshormoner. Hele denne proces er autonom, men ved at vide, hvordan nervesystemet fungerer, kan vi bevidst arbejde med at stimulere de ellers ubevidste processer, så kroppen hjælpes til at genfinde ro og tryghed.
Vores krop og psyke hænger uløseligt sammen, og jo mere vi samarbejder med vores vagusnerve og lærer den at kende, jo større velbefindende kan vi opleve både i krop og psyke.

Så det er bare at gå i gang!

Selvmassage af ansigt, kranie og stimulering af vagusnerven

Øvelsen aktiverer det sociale nervesystem og vagusnerven.
1.Træk vejret igennem næsen og lad næsen opvarme den luft, du indånder. Indersiden af næsen indeholder små fine fimrehår, som renser og filtrerer indåndingsluften. Visualisér gerne det.
2.Læg tungen op i ganen, og lad tungespidsen ramme indersiden af fortænderne. Forestil dig, at du skubber lidt til indersiden af tænderne og skaber mere plads bag ved tungen helt inde i svælget.
3.Lav ansigtsbevægelser og selvmassage af kraniet og ansigtet. Hold hænderne 1-2 cm fra ansigtet og lad energien fra dine hænder ”berøre” ansigtet. Brug dernæst fingerspidserne og tryk blidt langs kraniekanten, omkring øjnene, langs øjenbrynene og massér blidt ansigtet, ørerne og kæbekanten. Lad dine fingerspidser fortsætte ud i hovedbunden og massér din hovedbund. Lad fingrene massere lidt ned langs halsen og fortil på brystet. Forstil dig, at dine fingerspidser er som små edderkoppearme.

Lad øvelsen vare i 10 minutter eller mere.

Hånd under siddeknuderne

Sæt dig godt til rette. Mærk kontakten til stolen, og mærk dernæst kontakten til jorden via dine fodsåler. Visualisér, at du har et lille lod hængende ned fra dit haleben, blidt og nænsomt. Nu skal du placere hånden under en af dine sideknuder, og så skal du forestille dig, at din krop langsomt, langsomt ”lander” mere og mere ned i hånden. Mærk, hvad det gør i kroppen, at din siddeknude har den støtte, som din hånd giver. Begynd gerne med den side, du umiddelbart ikke ville begynde med. Dét at gøre det modsatte af, hvad man normalt gør, vækker nemlig nye tilstande, igangsætter nye spor og skaber fornyet opmærksomhed. Skift til den anden side og gentag øvelsen på den anden siddeknude. 

Lad øvelsen vare i  2-4 minutter på hver side.

Mærk hvad øvelserne gør ved din krop, er der en ny fornemmelse der dukker op?

Ring eller skriv til mig for en uforpligtende samtale.
2624 1128

Monica Winther